Appell fra ”Bloque Oriente” (Østblokken)

Urfolk og bønder fra Santa Cruz er svært misfornøyde med de forholdene som finner sted i Guaraníterritorium.

”La coordinadora de Pueblos Etnicos en Santa Cruz”, ”La Federacion Sindical Unica de Trabajadores Campesinos de Santa Cruz”, ”Trabajadores Asalalariados del Campo”, ”Movimiento Sin Tierra de Santa Cruz” y ”La Federación de Mujeres Campesinas Bartolina Sisa de Santa Cruz”, er samlet i en felles instans for å analysere situasjonen i forhold til de hendelsene som har funnet sted i Chaco og utrykker i forhold til dette som følger:

Vi har vilkårlig og uærlig blitt kastet ut av våre territorier helt siden kolonitiden og ved hjelp av vold har de presset oss inn i ekstrem fattigdom.

Og ikke nok med at de kastet oss bort fra jorda vår og konstant overkjører våre individuelle og kollektive rettigheter, nå ønsker de å samle sine mørke hensikter for å beholde våre Guaranísøstre og - brødre i slaveri.

Utenlandske og bolivianske kvegeiere har nok en gang, ved hjelp av styrke og vold, klart å hindre utføringen av Lov 1715 og den modifiserte loven 3545. De overtrer de fundamentale rettighetene til urfolket Guaraní som vil samle sine jordterritorier. Disse er godkjent av Grunnloven til staten, og av nasjonal og internasjonal jurisdiksjon.

Våre brødre og søstrer av Guaranífolket var offer for et bakholdsangrep, der de ble brutalt overfalt, som førte til følgende:

43 sårede menn, kvinner, barn og eldre, 15 personer er forsvunnet,  samt rasering av kjøretøy.

Med bakgrunn i dette; Organisasjonene som har samlet seg (El Bloque Oriente) uttrykker følgende:

Punkt 1: I forhold til de siste hendelsende i Lagunillas, Alto Parapeti som ligger i Cordillera-provinsen i Santa Cruz fylke, som stiller seg mot våre Guaraníbrødre og søstre, proklamerer El Bolque Oriente sin offentlige mening på nasjonalt og internasjonalt nivå. Vi forkaster den brutale aggresjonen som våre brødre og søstrer av Guaranífolket har blitt utsatt for på grunn av paramilitære grupper som er finansierte av kveg og jordeiere.

Punkt 2: Vi støtter ubetinget alle de metodene som Guranífolket har tatt i bruk  for å forsvare sine rettigheter, herunder først og fremst jord og territorium.

Punkt 3: Vi forkaster og fordømmer de store utenlandske og bolivianske kvegeierne sine handlinger, støtten fra den ukorrekt navngitte Comité Civico de Santa Cruz (Santa Cruz´s sivilkomité), og alle de personene som oppmuntrer og finansierer de paramilitære gruppene som handler mot våre søsken fra Guranífolket.

Punkt 4: Vi støtter de avgjørelsene som blir tatt av El Comité Civico de Camiri (Camiri´s sivilkomité) som har satt seg opp mot den autoriteten som en maktgruppe fra Santa Cruz streber etter å danne ved en ”folkeavstemming”, som er både illegal og satt i gang uten å konsultere folket, for å konsolidere de ulovelige, ekskluderende og rasistiske autonomistatuttene som er formet av personer som bare forsvarer interessene til noen få, og som er dannet uten deltakelse av urfolk, sosiale sektorer og de virkelige representantene fra provinsene (i Santa Cruz).

Punkt 5: Vi krever at den nasjonale regjeringen følger loven, ved å bruke mekanismer som Grunnloven til staten skjenker, for å kunne frigjøre våre Guaraníbrødre og søstrer  fra slaveri og hendene til jordeiere og kvegeiere som ønsker å gjøre seg rike og  å fortsette å  bemektige seg gjennom urfolksterritorier.

Santa Cruz, 14 april 2008.   

Marte Reenskaug Fjörtoft
Land